"Lepo naše Međimurje, puno žita kak je morje,..."

Novice in objave Napoved dogodkov, novice in objave

»POD STREHO« 6. Sabor hrvaške kulture Slovenije v Velenju

0 Komentarji
945
23-05-2017

Sobota, 20. maj 2017 je bil določen za izvedbo 6. sabora hrvaške kulture. Gostitelji smo bili letos Kulturno društvo Međimurje Velenje. To srečanje se odvija enkrat letno v različnih krajih Slovenije.

Ker naše društvo letos praznuje 20. obletnico ustanovitve, smo se organizatorji potrudili, da tudi s tem obeležimo to našo obletnico.

Na Saboru je sodelovali preko 210 nastopajočih, in sicer v folklori,  glasbenih točkah, literarnih nastopih ter zborovskem petju. Pomembno je reči, da se je 6. Sabor odvijal pod visokim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja in Predsednice Republike Hrvaške gospe Kolinde Grabar Kitarović.

Nastopala so društva: Hrvaško kulturno društvo Međimurje Ljubljana, Hrvatsko kulturno društvo Maribor, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje Lendava, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Komušina Škofja Loka, Hrvatska kulturna udruga Novo mesto, Hrvatsko kulturno društvo Ljubljana, Hrvatsko kulturno i sportsko društvo Piran, Međimursko folklorno društvo Ljubljana ter naše Kulturno društvo Međimurje Velenje.

Celodnevna aktivnost je bila razdeljena na tri sklope nastopov. Dopoldan od 10. do 13. ure so se vrstili nastopi folklornih in pevskih skupin v veliki dvorani  kulturnega doma, kjer je bil tudi organizacijski center celotne prireditve. Dvorana  je bila napolnjena do konca, kar pomeni, da je nastope spremljalo preko 370 gledalcev. Ti so vse nastope nagradili z dolgimi aplavzi. Po kosilu smo vsem nastopajočem in ostalim gostom omogočili ogled Velenja in okolice.

Mestna občina Velenje je veliko pomagala pri realizaciji projekta. Ob 16.00 uri je vse predsednike društev ter visoke goste sprejel župan MO Velenje g. Bojan Kontič v Vili Bianca, ki je v svojem nagovoru izrekel zelo lepe in vzpodbudne besede. Ob tej priliki je bila tudi razstava likovnih del Hrvatskega kulturnega društva Pomurje Lendava, Međimursko folklorno društvo Ljubljana, Hrvatsko kulturno i sportsko društvo Piran ter Kulturnega društva Međimurje Velenje.

Kot namestnica pokroviteljice Predsednice Republike Hrvaške jo je zastopala Veleposlanica Republike Hrvaške v Sloveniji, njena ekselenca  gospa Vesna Terzić.

V večernem programu, ki se je odvijal v prostorih restavracije Jakec v Gorenju, so nastopali nekateri izvajalci dopoldanskega programa ter tamburaške skupine društev. V zelo sproščenem programu je predsednik Kulturnega društva Međimurje Velenje g. Matija Blagus podelil Zahvalnice nastopajočim društvom.

Udeleženci Sabora, ki so se zbrali na večernem srečanju in večerji – to je okoli 290 – so se še dolgo v noč veselo družili in zabavali.

Ocena organizacije in izvedbe srečanja vseh udeležencev je bila zelo pozitivna. Pri realizaciji 6. Sabora je sodelovalo 50 članov Kulturnega društva Međimurje in vsi so zaslužni za dobro izvedbo.

Slikovni material pokaže tisto kar se ne da opisati z besedo (galerija slik).

Predsednik organizacijskega odbora
Matija Blagus

Zadnja posodobitev: etrtek 25 maj 2017 02:08
Sorodne Novice: VABILO na 7. Sabor hrvaške kulture v Sloveniji v Novo Mesto Pomladni sejem v Velenju in KDM 38. festival tamburašev in mandolinistov Slovenije 2018 Novinar Ivan Botteri gost KDM v Velenju Biserkinih VEČ RAZLOGOV za obisk proščeja v Velenju Zahvala za povabilo na 6. zbor hrvaške kulture v Velenju​ (Božo Dimnik, predsednik DSHP)
6. zbor hrvaške kulture v Sloveniji v Velenju


"Pridruži se e-novicam KDM Velenje"

Želite prejemati aktualne novice in vabila na dogodke Kulturnega društva Međimurje Velenje?
Hitro, prijavi se v KDM e-mail listo!

Pridruži se